Stel: u heeft jarenlang gespaard en u boft, u mag met uw 65e jaar met pensioen. Lijkt het u dan een goed idee om een half jaar voor uw pensioen ingaat het gehele pensioenvermogen in één keer op te maken? – Waarschijnlijk wijst u nu nadrukkelijk naar uw voorhoofd.

Goed gevuld garantiefonds
Toch is dat zo ongeveer wat Frank ten Have van Deloitte Real Estate voorstelt op de website van Stadszaken.nl. En dan niet met pensioenen, maar met het NHG-garantiefonds. Het garantiefonds dat garanties geeft aan banken en hypotheekverstrekkers, zodat ze makkelijker een hypotheek aangaan met mensen met een laag inkomen. In 1993 werd dit ‘Waarborgfonds Eigen Woningen’ opgericht waardoor onder andere starters en flexwerkers een woning hebben kunnen kopen. Ongeveer 40% van alle bestaande woningen hebben een NHG-garantie en de pot met geld benadert de 2 miljard.

Het zou natuurlijk kunnen dat nog niet iedereen beseft dat we op de drempel van een economische crisis staan. En mocht dit werkelijkheid worden, dan zouden de opgebouwde garanties in het NHG-garantiefonds wel eens heel hard nodig kunnen blijken.

Crisis
Vorige week waren het CPB (Centraal Planbureau) en EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) de eersten om de noodklok te luiden via de website van de NOS. Deze week kregen de economen bijval van het IMF, dat in de kolommen van de Volkskrant waarschuwt voor de grootste depressie sinds de jaren ’30.

Geen crisis
“Het EIB pakt zoals altijd haar rol met verve” schrijft Cees-Jan Pen, lector Fontys Lectoraat Ondernemende Regio, in een opiniestuk op de website Vastgoedmarkt.nl. “Los van het feit dat het EIB de huidige crisis wel erg makkelijk gelijk schakelt met eerdere, vooral economische crisis, gaat de analyse voorbij aan twee cruciale factoren: innovatie en technologie en de huidige rol van de overheid in combinatie met de urgente verduurzamingsopgave. Het EIB gaat totaal voorbij aan bouwinnovaties, waarin slimmer, sneller, flexibeler kan worden ontwikkeld.”

Bouwdirecteur Bas Moens denkt er ongeveer hetzelfde over: “Beste Cobouw, willen jullie aub stoppen met dit soort nieuws te verspreiden?” schreef hij op Linkedin. Wat volgde was een interview met het bouwersblad, waarin hij stelde: “De verontrustende voorspellingen van het Economisch Instituut voor de Bouw over de gevolgen van corona zaaien louter onrust en maken meer kapot dat de bouwsector lief is. We doen net alsof Bouwend Nederland één of andere meestervoorspeller heeft ingeschakeld.”


België
De vraag of er een crisis komt, en hoe erg die dan zal zijn, wordt als een hete aardappel doorgeschoven. In België wordt hier wat nuchterder mee omgegaan. “De huizenprijzen in België zullen voor het eerst sinds 1983 gaan dalen, omdat er door de coronacrisis minder vraag naar woningen zal zijn” citeert de website welingelichtekringen.nl de Belgische zakenkrant De Tijd, dat deze informatie weer ontleent uit voorspellingen van de Belgische bank KBC. Onze zuiderburen lijken zich voor te bereiden op een prijsdaling van 5 tot 10 procent en dat voor het eerst in 37 jaar.

Gelukkig is het geen crash
“Toch zal de coronacrisis niet leiden tot een crash van de woningmarkt”, voorspelt Johan Van Gompel, de Vlaamse vastgoedspecialist. “Van een crashscenario is geen sprake. Dat komt omdat de lage rente het nog altijd aantrekkelijk maakt een huis of een appartement te kopen. Begin jaren ‘80 was dat anders, omdat de rente toen opliep tot 14 procent.”