Uitstel is geen afstel
Feit is, dat Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen op woensdag 1 april een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, waarin zij schrijft dat zij de invoering van de Omgevingswet wil uitstellen. Deze zal dus niet op 1 januari 2021 ingevoerd worden. Wanneer dan wel moet nog worden bezien. “Daarbij hecht ik eraan te benadrukken, dat het niet gaat over de vraag of het stelsel inwerking treedt, maar wanneer” schrijft de minister. Volgens de website van de Rijksoverheid gaat de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vanaf 1 januari 2021 in werking zoals gepland.
Huizenprijzen
De coronacrisis die een maand geleden met enige scepsis en wat onwennig begon, gaat naar verwachting de samenleving nog lang bezighouden. Aan de ene kant zitten de optimisten die voorspellen dat het wel zal meevallen. Zo juicht Makelaarsvereniging NVM in het Eindhovens Dagblad dat het ondanks de coronamaatregelen uitstekend gaat met de verkoop van woningen. Het aantal verkopen daalde weliswaar met circa 10% in vergelijking met 2019, met een prijsdaling van 1,3% zijn woningen nog steeds 10% duurder dan een jaar geleden.
Nog los van de voorbarigheid van deze conclusie: met "geen grote problemen huizenmarkt" wordt hier bedoeld dat wonen nog steeds lekker onbetaalbaar is. https://t.co/JEt3369j7E— Cody Hochstenbach (@CodyHochstenB) April 1, 2020
Aan de sombere kant zit onder meer de website vastgoedactueel.nl, dat schrijft: “De coronacrisis heeft ook een negatief effect op het aantal mensen dat huizen bekijkt op Funda. Het aantal zoekopdrachten op Funda liep met 23 procent terug tot bijna 2 miljoen in de afgelopen week.” De huizenwebshop zelf doet geen voorspellingen, maar houdt het bij het publiceren van bezoekerscijfers en eigen onderzoeken. Hieruit blijkt dat 60% van de potentiële kopers verwacht dat de huizenprijzen zullen gaan dalen door de coronacrisis.Discussie
De voorman van de NVM, Onno Hoes, gaf op de website van Bouwend Nederland de gemeenten de schuld van de hoge prijzen van woningen. “Gemeenten, doe wat aan de hoge grondprijzen” schreef hij. Deze week werd hij van repliek gediend door Frank ten Have, adviseur gebiedsontwikkeling, op de website Gebiedsontwikkeling.nu. “NVM slaat de plank mis met het verwijt aan gemeenten van te hoge grondprijzen. Een wijdverbreid misverstand en onjuiste en tendentieuze beschuldiging” schrijft hij, waarna hij een mini-college geeft in prijsberekening.
Corporaties, gebruik de crisis
Siddharth Khandekar en Lennert van Middelkoop, beide gelieerd aan accountant Deloitte geven via de website van Binnenlands Bestuur een dringend advies aan de woningcorporaties: “Houd de bouwproductie op peil, juist in deze bijzondere tijden! Wij doen deze oproep met de lessen uit de vorige crisis (2009) in het achterhoofd. Deze oproep is ook aan de overheid gericht. Gemeenten, provincies en rijk kunnen veel doen om woningcorporaties hierbij te helpen.”
Geen huisuitzettingen
Echter, de woningcorporaties lijken op dit moment in de coronacrisis niet bezig te zijn met bouwen. De zorgen om huurders en huurpenningen eisen alle aandacht. En inmiddels zijn er afspraken gemaakt, zo blijkt op de website van Aedes. “Niemand komt op straat te staan door de gevolgen van het coronavirus. Dat spreken minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen en verhuurdersorganisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang af. Huisuitzettingen gaan voorlopig niet door en er komt een spoedwet die het verlengen van tijdelijke huurcontracten mogelijk maakt. De Woonbond en de LSVb ondersteunen dit.” meldt de corporatiekoepel.
Volgens de NOS moeten we er rekening mee houden dat de huidige maatregelen nog tot juli moeten worden volgehouden. Er is dus voldoende tijd om over de toekomst na de coronacrisis na te denken.