“Huisvesting is de frontlinie geworden in de strijd tegen het coronavirus. Woningen zijn zelden zo beslissend geweest tussen leven en dood.” Dit zegt de speciale rapporteur van de Verenigde Naties Leilani Farha, geciteerd in de column van Cody Hochstenbach op de website van RTLZ. Thuis blijven is de meest effectieve manier om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan of af te remmen.

Geen huisuitzettingen
Reeds vorige week vroeg de Woonbond aan verhuurders om te stoppen met huisuitzettingen wegens huurachterstand als gevolg van de coronacrisis en al deze week komen daar heldere maatregelen op. Via een noodwet – gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid - heeft minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen bekend gemaakt dat door de coronacrisis niemand op straat mag belanden. De maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang.

Terwijl iedereen met een kantoorbaan inmiddels murw is van de thuiswerktips, proberen ook bouwbedrijven het werk voort te zetten. Immers, de coronacrisis heeft weliswaar de woningnood van de voorpagina’s gedrukt, maar zal het tekort aan woningen niet oplossen. Als de coronacrisis voorbij is en het gewone leven wordt hervat, zullen er nog steeds woningen moeten worden ontwikkeld en gebouwd. Volgens de woningmarktdeskundige van de Rabobank, Nic Vrieselaar zal de woningmarkt stabiel blijven als deze crisis niet al te lang aanhoudt. Tegen EenVandaag zei hij: "We hebben 315.000 extra woningen nodig, zeg maar een stad ter grootte van Rotterdam."

Geen inzage
Maar dan moet er wel gebouwd kunnen worden. Een onverwacht obstakel hierbij is, dat veel gemeentehuizen gesloten zijn in verband met de maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Hierdoor hebben burgers en belanghebbenden nu niet de mogelijkheid om bestemmingsplannen die ter inzage liggen, in te zien. En ondanks dat dit tegenwoordig prima online kan, blijkt uit jurisprudentie dat rechters hier vrij strikt mee omgaan. Hoe dit moet worden opgelost vertelt jurist Willem van de Werf op de website Omgevingsweb.nl.

Anderhalve meter
Anderhalve meter afstand bewaren van andere mensen. In de bouw blijkt dat nog niet altijd mee te vallen, aangezien thuis werken uiteraard geen optie is. De website ‘Bouw en Uitvoering’ maakte bekend dat er voor bouwers en uitvoerders een speciale helpdesk is opgezet. De organisaties Techniek Nederland en ArboTechniek hebben de Corona Helpdesk Veilig Werken in het leven geroepen, waar een team van experts klaar zit om alle vragen over corona in relatie tot het werken in de bouw te beantwoorden.

En mocht dat niet afdoende zijn. Ook de branchevereniging voor bouwers en ontwikkelaars – NVB-Bouw – zit klaar om vragen te beantwoorden en oplossingen te bepleiten bij de politiek.

Van de straat
Maar ook hiermee is het daklozenprobleem in relatie tot het coronavirus nog niet opgelost. In Amsterdam, zo vermeldt Het Parool, hebben instellingen wél een manier gevonden om daklozen in ieder geval overdag van de straat te houden en op anderhalve meter uit elkaar. De Regenboog Groep, tandartspraktijk Nieuw Amsterdam en het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) hebben een eigen mondkapjes-productielijn opgezet waarin daklozen nu duizenden mondkapjes produceren voor medewerkers en bezoekers. Het atelier is gevestigd in de voormalige Bijlmerbajes.